24/01/19

«З’єднай в єдину всю Україну»

   Всього було в нашій історії: і високого, і трагічного. Як ніякий інший народ, українці заплатили за своє право на волю життям мільйонів синів і дочок. Ми живемо в незалежній і суверенній країні. Але шлях до нашої незалежності був дуже довгим і тернистим. Щороку 22 січня весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну Українську державу.
   Працівники нашої бібліотеки до дня Соборності для учнівської молоді ПТУ№38 провели бібліо - репортаж «З’єднай в єдину всю Україну» в рамках відзначення 100 – річчя проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР. Під час проведення заходу мова йшла про те, що рівно сто років тому справдилися довгоочікувані сподівання українців – постала з руїн Соборна Україна шляхом злуки Західноукраїнської та Української народних республік.
   22 січня 1919 року на Софіївській площі в Києві з усіх куточків нашої країни прибули сотні тисяч українців під жовто-блакитними стягами, аби відсвяткувати проголошення єдиної Української держави з усіма її етнічними землями. О 12 годині під гарматні салюти та урочистий перегук софіївських дзвонів професор Федір Швець зачитав універсал Української центральної ради, в якому було проголошено злиття Східної та Західної України в одну соборну і неподільну державу – Українську народну республіку.
   Розповіді бібліотекарів доповнила книжкова виставка «Соборність рідної землі», яку презентувала бібліограф районної бібліотеки. Учні познайомилися з книгами, що розповідають про передумови злуки ЗУНР та УНР в єдину державу, основні історичні факти, пов’язані з цим періодом історії України, та дізналися про вагомі історичні постаті, які цьому сприяли. Зокрема такі громадські діячів, як Лев Бачинський (віце-прем’єр ЗУНРу), Лонгин Цегельський (вважається автором основних документів щодо Злуки), Володимир Винниченко (голова Директорії УНР), Симон Петлюра (генеральний секретар військових справ УНР, а згодом – очільник Української народної республіки).

Немає коментарів:

Дописати коментар

    В рамках батьківського клубу відбувся казковий захід для дітей - учнів 1 Б класу Голованівського ліцею ім.Т.Г.Шевченка (класний керівни...